Andere talen

Zwanger?

De eerste afspraak

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je bellen om afspraken op onze praktijk in te plannen. De assistente zal je informeren over de eerste echo’s die op onze praktijk kunnen plaatsvinden. De vitaliteitsecho (een echo om te kijken of het een intacte zwangerschap is) kan rond 7-8 weken zwangerschap plaatsvinden. Daarna of gecombineerd met de echo vindt het intakegesprek plaats.  De afspraak duurt ongeveer 45-60 minuten. Een van onze verloskundigen stelt vragen over je gezondheid en welzijn om zo goed mogelijk eventuele risico’s in te schatten. Wij geven je veel informatie over allerlei dingen die je moet weten en moet regelen. Ook is er natuurlijk alle gelegenheid om vragen te stellen.

 

Informatie, voorlichting, onderzoek

Ook krijg je tijdens de eerste afspraak informatie over goede voeding en gezond zwanger zijn en over de werkwijze van onze praktijk. Je bloeddruk wordt gemeten en we geven je een formulier mee voor het afnemen van het standaard bloedonderzoek.

 

vpoe2012_11_web_2

 

Echo/ prenataal onderzoek

Daarnaast informeren we je tijdens de eerste afspraak over het wel of niet laten verrichten van prenataal onderzoek (NIPT of combinatietest en de 13 en 20 weken-echo) en over het maken van de (eerste) termijnecho. Vraag naar de mogelijkheden voor het maken van de (termijn)echo op eigen praktijk! Indien je dit wenst, kan er ook een afspraak gemaakt worden voor een zogenaamde vitaliteitsecho, deze echo is rond 8 weken om te kijken of het een intacte zwangerschap is. Deze echo wordt helaas niet vergoedt door de verzekering.

 

Hartjes-inloopspreekuur

Elke dinsdag van 16.30 tot 17 uur ben je van harte welkom op ons hartjesinloopspreekuur op de Kraijenhoffstraat 32B. Als je tussen 12 en 22 weken zwanger bent kun je altijd één of meerdere keren langskomen om naar het hartje te luisteren. Je bent elke week welkom als jij dit wilt.  Mochten er veel vragen of klachten zijn, dan adviseren we je een extra, aparte afspraak te maken.

 

Vervolgafspraken

De vervolgcontroles vinden plaats rond week 14, 20, 24, 28, 31, 33, 35, 37, 38, 39, 40 en eventueel in week 41. Mocht het nodig zijn, kom je natuurlijk vaker. Tijdens de vervolgcontroles houden wij het verloop van de zwangerschap van jou en het kind in de gaten. We meten je bloeddruk en door middel van een uitwendig onderzoek controleren wij de groei en de ligging van het kind en luisteren we naar de harttonen. Natuurlijk is er alle gelegenheid voor het stellen van al je vragen.

 

vpoe2012_09_web_2

 

Voorlichtingsavond

Rondom week 30 nodigen wij je uit voor een voorlichtingsavond over de bevalling. Onderwerpen als borstvoeding, wat kun je verwachten van de kraamtijd en het onderwerp pijnbestrijding op verzoek, komen aan de orde. Tijdens het spreekuur in week 35 of 36 gaan we nog uitgebreid in op de bevalling zelf. We informeren je bijvoorbeeld over wanneer je ons moet bellen en we bespreken jouw speciale wensen zodat wij daar tijdens de bevalling rekening mee kunnen houden.

 

Hoe wil je bevallen?

Wil je in bad bevallen? Op de kruk? Met of zonder pijnstilling? Veel is mogelijk. Onze stelregel is: de wensen en autonomie van de zwangere zijn bij ons leidend in ons werk. Onze taak is om vrouwen zo goed mogelijk te informeren over de verschillende mogelijkheden, zodat zij vanuit eigen regie de keuze maken hoe ze het willen hebben.

 

Waar wil je bevallen?

Bij een gezonde zwangerschap mag je zelf bepalen waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis. Voor ons is het belangrijk dat jij bevalt op de plek waar je je het meest veilig voelt. Als je poliklinisch wilt bevallen, dus in het ziekenhuis, komen wij eerst bij je thuis langs, nemen contact op met het ziekenhuis en regelen een plek voor je. Wij werken veel samen met het OLVG en het BovenIJ ziekenhuis. Indien de zwangerschapscontroles en de bevalling plaatsvinden in het ziekenhuis, kun je bij ons wel terecht voor de kraambedcontroles.

 

Kraamperiode

Na de geboorte van je kind, komt er de eerste 8 dagen een kraamverzorgster bij je in huis om jullie te ondersteunen en jullie helemaal wegwijs te maken in de nieuwe wereld van het ouderschap. Gedurende deze week komen wij gemiddeld 3 keer bij je langs voor controles en om de bevalling na te bespreken en al je vragen te beantwoorden. Ook gedurende de kraamperiode kan je ons altijd voor vragen en onzekerheden op ons 06 nummer bereiken.

 

vpoe2012_07_web_2

 

Doorverwijzen en klachten

We houden continue zorgvuldig in de gaten of je zwangerschap en kraamperiode gezond verlopen. Dit heet risicoselectie. Mocht er sprake zijn van een verhoogd risico, verwijzen we je door naar de gynaecoloog.

 

Neem bij klachten of ziekte waarvan je denkt dat het met de zwangerschap te maken heeft altijd contact met ons op!

 

Op telefoonnummer 06 51199969 of bij geen gehoor 020 5923888.

WAT VINDEN ONZE CLIËNTEN?

Er werd veel rekening gehouden en respectvol omgegaan met mijn wensen rond de bevalling. Ik vond de verloskundigen adequaat en betrokken, persoonlijk en objectief tegelijkertijd.

Eefje (moeder van Max)

Er wordt uitgebreid de tijd voor je genomen en bovenal altijd het zekere voor het onzekere.

Suzan (moeder van Joes, Faas en Jochem)

VPOE is een laagdrempelig maar serieus team waar het fijn was om terug te komen voor mijn tweede zwangerschap en wie weet wel voor een derde!

Rozemarijn (moeder van Charlie en Saul)

Professioneel en tegelijk persoonlijk. Ik kon er met al m’n vragen terecht. Nooit gehaast.

Marieke (moeder van Elin)

Wanneer je de wachtkamer binnenkomt voel je je als zwangere vrouw direct op je gemak.

Sabine (moeder van Dean en Maddy)

BLIJF OP DE HOOGTE VIA SOCIAL MEDIA